top of page

Turist i området

 

Med sin beliggenhed midt imellem Næstved og Vordingborg er Ny Øbjerggaard ideelt placeret for udflugter af kortere eller længere varighed til hele Sydsjælland. Her kan du få inspiration og idéer til, hvad du kan se og opleve, hvis du kommer til området som turist.

 

 

Inden for gåafstand af Ny Øbjerggaard:

 

I Køng, for enden af alléen, ligger Gl. Øbjerggaard, som i dag er indrettet som museum. Det var her, Niels Ryberg i 1700-tallet grundlagde sin fabrik. Du kan læse mere om Ryberg og fabrikken under Ny Øbjerggaards historie. Museet er absolut et besøg værd.

 

Køng kirke. Lidt uden for Køng ligger kirken med sit meget karakteristiske tårn. Oprindelig en middelalderkirke, men iklædt nyklassicistisk dragt af Niels Ryberg i 1770'erne.

 

 

Inden for en køreafstand af 10 minutter:

 

Vest for Køng ligger landsbyerne Kostræde og Svinø. I Svinø, ud mod Smålandsfarvandet, finder du Svinø Strand en fin sandstrand med gode bademuligheder i sommermånederne.

 

Lidt syd her for ligger den tidligere militære flyvestation Avnø (lukket 1993), som i 2004 blev omdannet til Avnø Naturcenter og henligger som fuglebeskyttelsesområde. Fra det gamle kontroltårn er der smuk udsigt ud over havet, og ved stranden kan man være heldig at se sæler. Et dejligt område, der varmt kan anbefales.

 

Tæt herved ligger Svinø Kirke, hvor der på kirkegården er indrettet en mindelund for de allierede flyvere, som under 2. verdenskrig blev dræbt på Sydsjælland og Lolland-Falster. I alt 62 briter og 45 amerikanere blev begravet her 1942-46.

 

Lidt øst for Ny Øbjerggaard ligger Lundby. Det var her, på herregården Lundbygaard, at Svend Poulsen, den navnkundige Gøngehøvding, boede, og det mærker man i byen, hvor der hvert år afholdes et velbesøgt Gøngemarked med rollespil i Gøngelunden, teater, renæssancemusik og -dans og meget mere. I byen arbejdes der med at etablere et Svend Gønge Besøgscenter. Det siges, at Svend Gønge ligger begravet under Lundby Kirke.

 

Tæt på Lundbygaard finder man den lille landsby Risby. Her har arkæologerne udgravet flere oldtidsveje gennem ådalen. Fra stenalder til vikingetid har man anlagt veje på dette sted. Der er fri adgang til vejene. Et spændende sted for den historisk interesserede.

 

Nord for Ny Øbjerggaard skærer Dybsø Fjord sig ind i landskabet. Dybsø Fjord er en stor lavvandet fjord, kendt som en af Danmarks reneste og derfor hjemsted for meget store mængder fugle. Besøg fx Stejlebanken tæt ved Næstved-Vordingborg vejen, en fredet overdrevsbakke på 8ha ned mod fjorden. Hér mellem de græssende køer finder du et væld af engblomster, heraf flere sjældne.

 

 

Inden for en køreafstand af 20 minutter:

 

Sydøst for Ny Øbjergaard ligger Udby. Her blev N. F. S. Grundtvig født, og i byen findes Grundtvigs Mindestuer, et museum indrettet til ære for den store digter.

 

Ganske nær Udby ligger Lekkende Dyrehave, en gammel, charmerende skov i et let kuperet terræn. Et godt sted til en skovtur.

 

I det sydligste Sjælland, i Vordingborg, ligger et af Danmarks mest imponerende borganlæg. Grundlagt af Valdemar den Store og udbygget af Valdemar Atterdag knejser de storslåede ruiner højt hævet med udsigt ud over Storstrømmen. På ruinterrænet finder du Danmarks Borgcenter og det berømte middelalderlige Gåsetårn med guldgåsen i spiret. Borgen i Vordingborg er et must see.

 

Vest for Vordingborg finder man den langstrakte odde, Knudshoved, et fantastisk naturområde med store åbne overdrev og bølgende bakker. Bemærk de mystiske stenrækker omtrent halvvejs ude på odden, som de færreste kender til, og som ingen ved, hvad har været brugt til.

 

I området øst for Vordingborg er der flere større skove og gode muligheder for naturoplevelser. Særligt nævnes skal Kulsbjerg, som udover at være militært øvelsesterræn er et spændende naturområde, og Vintersbølle Skov, hvor man finder "Valdemars Plads", opkaldt efter Valdemar Atterdag. Her findes en langdysse fra stenalderen og en sten med et aftryk af en hov fra Valdemars hest, da han engang red forbi her under sin vilde jagt (se Øbjerggaards historie).

 

Nord for Ny Øbjerggaard ligger Sydsjællands største og mest driftige by, Næstved. Her er der både i bymidten og i Næstved Storcenter masser af shoppingmuligheder.

 

I Næstved finder man Zoopark, Næstved Automobilmuseum, Næstved Legeland og Næstved Museum. Derudover løber Susåen igennem byen, og det er muligt at sejle med "Friheden" eller leje kano.

 

Lidt uden for byen er Herlufsholm også værd at lægge vejen forbi, og den storslåede herregård Gavnø med sørøverland, trætopbane, slotsbryggeri, sommerfuglevolière og parken med de mere end 500.000 tulipaner er ikke til at komme uden om. Der er adgang til selve slottet, og i løbet af året arrangeres der mange events.

 

En anden herregård lige uden for Næstved, Rønnebæksholm, bør man også sætte tid af til. Hér er indrettet Kunst og Kulturcenter, hvor der arrangeres udstillinger og kulturelle events. Parken er også et besøg værd.

 

Sluttelig skal nævnes områdets mest besøgte attraktion, BonBon Land. I Holme-Olstrup øst for Næstved finder du forlystelsesparken med de farverige figurer. For børn og barnlige sjæle bliver det ikke meget bedre.

bottom of page